Dziś na tapetę bierzemy mango "owoc bogów"
Owoc ten ma swój początek w Indiach, uprawiany od ponad 4 tysięcy lat. Za sprawą portugalskich żeglarzy, mango trafiło do Europy z początkiem szesnastego wieku.
Mango zawiera dużo witaminy A oraz E, które wpływają na zdrowie naszej skóry i oczu.
Witamin C i B wzmacniających odporność oraz system nerwowy. Dzięki zawartości witaminy C ułatwione zostaje przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych.
Owoc zawiera enzymy wspomagające trawienie białek.
Duża ilość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Substancje w mango mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Owoc zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe.
Jak wybrać najlepsze mango?
Skóra owocu powinna być pokryta kolorami: zieleni, żółci oraz czerwieni. Wszelkie ciemne plamy na skórce mogą świadczyć o złej kondycji owocu i tego należy unikać. Miąższ mango wskazane jest by był sprężysty ale miękki. Najlepiej sprawdzić to delikatni naciskając palcem na skóre, zagniecenie powinno wrócić do poprzedniego kształtu.
Jak przechowywać owoc?
Niedojrzałe mango powinno się przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, najlepiej owinąć papierem i pozostawić na kilka dni. Obecność jabłka może przyśpieszyć dojrzewanie. Dojrzały owoc można trzymać zaledwie kilka dni w lodówce.
Jak obrać mango?
Najlepszym sposobem dla mnie by obrać owoc jest obkroić go wokół twardego środka wraz z umytą skórką. Otrzymane płatykroimy w kosteczkę nie przecinając skórki i wyginamy w drugą stronę. To nam pozwoli odkroić miąższ od skórki nie uszkadzając owocu i siebie.
Mango ma wiele zastosowań w kosmetyce jak i kuchni, jedną z moich propozycji będzie koktajl.
Koktajl z mango i banana
składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 banan
- 300 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 kostki lodu
1. Myjemy mango, obieramy ze skórki i kroimy, banana również obieramy. Tak przygotowane owoce wrzucamy do blendera.
2.Zalewa mlekiem, jogurtem naturalnym, syropem klonowym i dorzucamy kostki lodu.
3. Blendujemy i podajemy.
By owoce były drobniejsze i dobrze połączone, można je zmiksować najpierw same a następnie dodajemy resztę.
Fanów kawałków owoców zachęcam do odtworzenia w mojej kolejności, miksując blenderem krótszą chwilę.
Syrop klonowy można śmiało zastąpić miodem.
Macie jakieś inne swoje sposoby na mango?
3 komentarze
Mango, owoc na wszystko :D
OdpowiedzUsuńNa smutki i radości!! Ostatnio zasmakowałam mango w koktajlu z ananasem i kokosem! Też polecam jeśli jest się fanem takich smaków :D
Piszesz o syropie klonowym. Robiłam już kilka podejść do kupna tego wynalazku, ale jeszcze mi się nie udało.
Ciekawa jestem, jak smakuje ? :D
Syrop klonowy można porównać do naszego miodu, ma zbliżony kolor i konsystencje lecz miód jest gęstszy. Syrop klonowy ma wyczuwalny orzechowo-kremowych posmak i nie jest tak mocno słodki jak miód, ja osobiście miodu nie lubię a syrop klonowy mi smakuje.
UsuńAlternatywą syropu klonowego może być golden syrup, można go samemu przyrządzić a głównym składnikiem jest cukier. ;)
Pysznie! Jestem wielką fanką koktajli więc na pewno przetestuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam