POMYSŁ NA ŚNIADANIE-parowki w cieście francuskim

by - 08:44

Przedstawię Wam szybki i banalnie łatwy pomysł na śniadanie prawdopodobnie z rzeczy, które posiadacie w lodówce. Troszeczkę inaczej przyrządzone parówki mogą urozmaicić pierwszy posiłek dnia i nie jednego zagorzałego przeciwnika parówek nastawić na nie pozytywnie.
Parówki wybieram zawsze z jak największą ilością mięsa i pozbawionych stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, konserwantów itp.
Parówki możemy owinąć w dowolny sposób, pozostawiając końce odsłonięte lub w całości w cieście. Gdy owijam je w całości ciastem to lubię ostrym nożem ponacinać delikatnie wszystko co kilka minimetrów ale tak by nie przeciąć parówki z ciastem do końca.



Czego potrzebujemy: 

-ciasto francuskie
-parówki
-plasterki sera
-jajko
-przyprawy (papryka ostra oraz słodka, opcjonalnie czosnek niedźwiedzi)



1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy je w prostokąty.
3. Parówki rozpakowujemy opcjonalnie możemy je przekroić na pół, ja tak robię jeśli nie używam mniejszych parówek.
4. Przygotowujemy ser, plasterki kroimy na odrobinę mniejsze niż ciasto francuskie.
5.UWAGA UWAGA! Teraz najtrudniejsza część, ser kładziemy na paseczku ciasta francuskiego i owijamy tym parówkę tak by ser był wewnątrz.
6. Powtarzamy aż wszystkie owiniemy.
7. Tak przygotowane parówki umieszczamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
8. Posypujemy ciasto z parówkami ulubionymi przyprawami w moim wypadku jest to papryka ostra i słodka oraz czosnek niedźwiedzi. Niektóre oprószyłam dodatkowo chili, lecz odrobinką by nie przesadzić.
9. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
10. Podajemy z ulubionymi sosami.
SMACZNEGO!

You May Also Like

0 komentarze